La connexió intestí-pell

Com l’alteració de la funció intestinal pot afectar a la salut de la teva pell


Actualment, s’està parlant molt de l’eix intestí-cervell, és fascinant descobrir les importants i diverses connexions que existeixen en el nostre cos.
Tot i així, avui ens endinsarem en un eix on s’inclou també la pell. Aquest eix triangular és l’anomenat intestí-cervell-pell, l’he estat estudiant durant bastant de temps, i el seu mecanisme és molt interessant, i et pot ajudar a entendre i solucionar els teus problemes crònics de pell.
Al 1930, diferents investigadors ja sospitaven d’un vincle entre l’intestí i la pell, de fet, ja ho deia Hipòcrates de Cos, el pare de la medicina occidental. “L’intestí és la porta d’entrada de totes les malalties”. Actualment, la investigació moderna ha confirmat la importància d'aquesta relació. De fet, els estudis actuals afirmen que si desitges curar la teva pell, hauràs de cuidar el teu intestí.
 
  1. Les associacions entre els trastorns intestinals i malalties de la pell
L'evidència epidemiològica mostra una clara associació entre els problemes intestinals i els trastorns de la pell. Un informe recent va indicar que un sobrecreixement bacterià a l’intestí prim (SIBO), una condició que implica un creixement inadequat de bacteris a l'intestí prim, és 10 vegades més prevalent en persones amb acne que en persones sanes, i que la millora del SIBO en aquests individus va conduir a una marcada millora de l’acne (1). Curiosament, el 14% dels pacients amb colitis ulcerosa i el 24% dels pacients amb malaltia de Crohn tenen manifestacions a la pell. És interessant saber que, acaba de sortir un estudi publicat mostrant un medicament que normalment s'utilitza per tractar la psoriasi, també és eficaç per a la malaltia de Crohn, una malaltia intestinal. La malaltia celíaca també té manifestacions cutànies, com la dermatitis, que succeeix en 1/4 dels pacients celíacs. Les persones diagnosticades com a celíacs, també han augmentat la freqüència de les lesions de la mucosa oral, alopècia i vitiligen. (2)
 
  1. Com una funció intestinal alterada afecta la funció de la pell
La permeabilitat intestinal (també coneguda com "intestí permeable") també és un factor que pot originar problemes a la pell. Aquesta simptomatologia intestinal es caracteritza per l’existència de “fissures” intestinals que permeten que certes toxines que estan a l’intestí puguin traspassar-lo a través d’aquestes fissures i entrar a la sang. Com podràs suposar, això no és bo per a nosaltres, ja que aquestes substàncies a la sang produeixen problemes de salut, com per exemple, problemes a la pell.  
En un estudi de 80 pacients, les persones amb acne tenien nivells més alts de reactivitat als lipopolisacàrids (LPS) son toxines que es produeixen en un intestí permeable. Aquestes minúscules toxines poden anar a la sang i produir diferents problemes de salut, entre ells, els problemes de pell. No obstant, cap persona sana va reaccionar a aquestes toxines, mentre que el 65% dels pacients amb acne, sí que van reaccionar. Els dos estudis suggereixen que l'augment de la permeabilitat intestinal és un problema per a un nombre significatiu de pacients amb acne. (4)
 
Ara que ja sabem que és un intestí permeable, també hem de saber que pot existir una “pell permeable”. La funció principal de la pell és actuar com un sistema de defensa antimicrobiana, d’agents físics i químics. Els estudis han demostrat que l’estrès i una mala funció intestinal poden posar en perill la integritat i la funció de protecció de la teva pell (5).
 
La flora intestinal influeix també en la pell. La substància P és una substància produïda a l'intestí, al cervell i la pell que juga un paper important en malalties de la pell. Una alteració de la microbiota intestinal promou l'alliberament de la substància P, a l'intestí i la pell, no obstant, els probiòtics poden atenuar aquesta resposta, millorant els símptomes (6).
 
  1. Els probiòtics milloren les condicions de la pell
Una altra línia d'evidència que suggereix una connexió entre l'intestí i la pell és l'observació que els probiòtics milloren els problemes de la pell. Prendre els probiòtics orals han demostrat disminuir els lipopolisacàrids, milloren la funció de barrera intestinal i redueixen la inflamació. La primera vegada que es va poder investigar que la utilització d’un probiòtic era positiu per millorar les malalties de la pell, va ser el 1961 per un científic anomenat Robert Siver. Va seguir a 300 pacients que van rebre un probiòtic disponible al mercat i van veure que el 80 per cent de les persones amb acne van millorar (3).
Per tant, actualment podem dir que l’intestí és un òrgan que s’ha tenir molt en compte per a qualsevol problema de dermatitis, acne, psoriasis, èczema, urticària, etc. Menja aliments saludables pel teu intestí i pren probiòtics de qualitat durant 1 mes. Milloraràs la teva salut intestinal i dermatològica.

Bibliografia
  1. Andrea Parodi, et al. “Small intestinal bacterial overgrowth in rosacea: clinical effectiveness of its eradication.”Clin Gastroenterol Hepatol. 2008 Jul; 6(7): 759–764. Published online 2008 May 5. doi: 10.1016/j.cgh.2008.02.054
  2. Ulpu Saarialho-Kere “The gut-skin axis”J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2004 Jun; (Supp3): S734–S735.
  3. L. Juhlin, G. Michaëlsson “Fibrin microclot formation in patients with acne”. Acta Derm Venereol. 1983; 63(6): 538–540.
  4. Slominski A. “A nervous breakdown in the skin: stress and the epidermal barrier”. The Journal of Clinical Investigation. 2007;117(11):3166-3169. doi:10.1172/JCI33508.
  5. Audrey Gueniche, et al. “Lactobacillus paracasei CNCM I-2116 (ST11) inhibits substance P-induced skin inflammation and accelerates skin barrier function recovery in vitro”. Eur J Dermatol. 2010 Nov–Dec; 20(6): 731–737. Published online 2010 Oct 22. doi: 10.1684/ejd.2010.1108.
  6. F. Marchetti, R. Capizzi, A. Tulli “Efficacia dei regolatori della flora batterica intestinale nella terapia dell'acne volgare”. Clin Ter. 1987 Sep 15; 122(5): 339–343.
      

Comentaris

No s´han trobat comentaris

Escriure un comentari

Nom
Comentari
Un cop enviat el comentari, aquest serà revisat per un administrador
Escribe el código:
Enviar Borrar